Woxun KG699EHF & Kenwood TH-F7E - avagy ismét egy keresztsávos QSO


2013 február 13-a szerda, úgy dél körül. Tomi, HA5IT értesít, hogy megérkezett a megrendelt 70 MHz-es készülékem,

amely egy Woxun KG-699EHF típusú kézi rádió.
A kicsomagolás és összerakás élménye után azonnal ki is próbáltuk a készüléket 70.450 MHz-en, amely IARU Region 1 ajánlás szerint FM hívófrekvencia.

Mivel csak ez az egy készülék állt rendelkezésre adóként a 4 méteres sávban, ezért vevőként egy régi kedvencem, a Kenwood TH-F7E típusú kézi rádióm szolgált.

A „B” VFO-t állítottam a 70 megaherzes frekire, míg az „A” VFO-t 70 centin 434.550-re. Nálam 70 centis vevőként a Baofeng UV-3R működött.

Indulhatott az első QSO 4 m / 70 centin.

Természetesen utána cseréltünk, így Tamásnak is megtörtént az első adásra kapcsolása 4 méteren.

Mondanom sem kell, óriási távolságot beszéltünk át az előszoba és az egyik szoba között, HI!


Az összeköttetéseket követően kávéztunk.

Ennek a hangulatát már a kávé lefőzése is megadta, hiszen a kávéfőző Tamás Unipress főzője volt, amely a fotó tanúsága szerint is gyönyörű, újszerű állapotban van. A darált kávé adagolása a csatos dobozból történt, Unipress feliratú műanyag adagolókanállal.
Kévézás közben még megcsodálhattam Tomi újabb kütyüit, a miniatűr rádióvevőket.

Sajnos nem maradhattam sokáig, mert indulnom kellett Zuglóba dolgozni.
Néhány nappal később, avagy a történet folytatódik...


Február 15-én pénteken este HA5CD Csabával sikerült egy hasonló „DX”, melynek során Csabi is kipróbálta a kis kézit. Gratulálok az első 70 megás QSO-dhoz és egyben köszönöm!


Másnapra megbeszéltünk egy QRX-et, délelőtt 11 óra körüli időpontra, amiből végül is – miattam – dél körül lett.

Ezúttal a szoba-előszoba távolságnál „valamivel” nagyobb távot szerettünk volna átbeszélni, konkrétabban Gellért-hegy és Rákoskert, azaz Csaba QTH-ja között.

Mivel a megbeszéltekhez képest csúszásban voltam, és az idő is szorított a délutáni HA5KHC évzáró klubközgyűlés miatt, ezért a 27-es autóbusszal felmentem a Búsuló Juhász étteremig, majd onnan egy könnyű kis sétával közelítettem meg a hegy legmagasabb pontját. (Tehát ezt sotázásnak távolról sem nevezném).

Csaba már előkészült az összeköttetés, a kísérlet létrehozásához. A frekvenciák ezúttal 70.450 MHz / 433.550 MHz voltak. Érezhető izgalom volt mindkét oldalon. Először én hívtam Csabit a 4 méteren. Hamar megjött a válasz 70 centin. SIKERÜLT !!!!! Nagy élmény volt! Az összeköttetés felvétele után néhány kísérletet végeztünk, első sorban a különböző teljesítmény fokozatra vonatkozóan. Elmondható, hogy az 1W nem volt elégséges a jó minőségű összeköttetéshez, de egy köztes, kb. 3-4 W már igen. Az is kiderült, hogy hasonlóan más sávokhoz, kézi rádió esetén sokat ront vagy javít a QSO minőségén, ha az ember arrébb tartja a rádiót, vagy arrébb áll, mint korábban.
Mint az Csaba illusztrációján jól láthtó, az áthidalt távolság 19 km.


Vevőként HA5CD oldalán egy ICOM IC-91AD típusú, D-Star képes kézi rádió szolgált, amelyre egy a 2 méteres sávra méretezett Trio Star antenna volt kapcsolva. A kis kézi URH rádió rendelkezik vevővel a 4 méteres sávra (és a teljes RH sávra is), ez tette lehetővé a vele való figyelést.


A kísérletbe HA5IT Tomi is beszállt. Megállapítottuk, hogy az OIRT sávban működő, szélessávú FM műsorvevő nem alkalmas az annál sokkal keskenyebb sávú amatőr FM adás vételére. Ezt igazolta HA5CD is, amikor az ICOM vevőjét WFM-re állította át, nem vette a jeleimet.


HA5UD Elemértől kaptam még vételjellemzést, Elcsi a VI. kerületben hallotta jó minőségben az adásom 70 megán. Kár, hogy a visszajelzés nem rádión, hanem Skype-on keresztül Tamástól jutott el hozzám.


Köszönöm mindhármótoknak, hogy szántatok időt az első, 4 méteren történő szárnybontogatásomra. Csabának külön köszönet a sikeres, keresztsávos, kétirányú rádiózásért!!! Várom, hogy mielőbb lehetőségünk legyen a 70/70 megás összeköttetésre!A Gellért-hegyről visszatérve a körtérre, Tamással találkoztunk, és ezúttal egy főzelékfalós közös ebéd keretében beszélgettünk egy jót. A kávézás sem maradt el, egy kis presszóban kaptunk fínom kávét egy igen kellemes pultos hölgytől. :) Ezután elköszöntünk, és én a HA5KHC felé vettem utam, ahol 15.30-ra volt meghirdetve a közgyűlés.


<<< Kezdőlap


HA7PC